Prskáme a prskáme, pomeranče loupáme!

orange-juice-1921548_1280

A je tady zas. Chřipková epidemie, sezóna, vlna – nazývejte ji jak chcete – prostě chřipka. Jak praví zdroj vší moudrosti Wikipedie, jedná se o nakažlivou nemoc způsobenou RNA virem z čeledi Orthomyxoviridae. Lidskou řečí tedy virus, který se přenáší kapénkami, neboli „prskáním“ nakaženého na jeho okolí. Chřipku jistě netřeba více představovat. Důvěrně známá je i lidem pracujícím v kancelářském prostředí. To se zpravidla vyznačuje koncentrací většího množství lidí v relativně uzavřeném prostoru, kde spolu trávíme celý den a vesele na sebe „prskáme“. A pokud by tento osobní kontakt k nakažení náhodou nestačil, dílo často (zejména ve větších kancelářských budovách) dokončí klimatizace, která umí „prsknutí“ z jedné části budovy snadno přenést na druhý konec.

 

Do práce chodit musíme a situace se proto zdá bezvýchodná. Je tedy vůbec možné toto epidemické období přežít a nenakazit se?

Ve Zdravejkancl.cz máme jasno – je to možné. Že chřipku nechytíme nám samozřejmě nikdo zaručit nemůže. Předcházet se jí můžeme snažit různě. Třeba tím, že se budeme dopovat různými tabletami či se necháme naočkovat. Efekt ale může být různý a očkování v době, kdy již chřipka řádí ve velkém, se ani nedoporučuje. K prevenci ale můžeme přistoupit také přirozeněji, bez cizorodých zásahů do našeho organismu a velmi jednoduše. Jak? Je to v pohybu a v jídle.

Pravidelný pohyb obecně zoceluje naše tělo a může mít vliv i na imunitu. Tělo, kterému dopřejeme pravidelný pohyb, tak dokáže být odolnější vůči virům a případně se s nimi lépe vypořádá. Nemusí přitom jít o žádné olympijské výkony. Můžeme si třeba zacvičit ráno doma před prací, o polední pauze skočit na jógu nebo si jít večer po práci ven zaběhat. Spoustu nenápadných cviků můžeme průběžně dělat i přímo na pracovišti.

Pokud jde o stravu, v chřipkovém období je více než jindy důležité dostat do sebe pravidelně nějaký ten přirozený vitamín. Vždyť jsou přece dobré, nemyslíte? Dát si k snídani čerstvý pomerančový džus, mandarinku nebo pomeranč za stolem v práci odpoledne na svačinku nebo se cestou z kanceláře na pochůzku zastavit pro nějaký ten „fresh“ (šťávu z čerstvého ovoce či zeleniny), zvládne opravdu každý. Wall Street Journal (WSJ) si ve svém aktuálním vydání dokonce všímá toho, že pomerančový džus v USA zaznamenal v posledních čtyřech týdnech v souvislosti s chřipkovou epidemií nárůst prodejů o 0,9 procenta. Podle WSJ jde o největší meziroční nárůst prodejů džusů za pět let. Mějte se ovšem na pozoru. Není džus jako džus. Většina „koncentrátových“ džusů v obchodech obsahuje přídatný cukr a umělá barviva a nejen že nemusí mít kýžený efekt jako bohatý zdroj vitaminů bojujících proti chřipce, ale z dlouhodobého pohledu se na zdraví může i negativně podepsat. Naproti tomu už zmíněný „fresh“ je tou pravou vitaminovou bombou 😊.

Tak nepodléhejte panice, nečekejte, až se chřipka vyplíží z klimatizace vaší kanceláře a něco pro sebe udělejte 😉.

A pokud by vás článek zaujal, pak vězte, že i těmto tématům se věnujeme v rámci našich workshopů Zdravejkancl.cz – Zdravé tělo a Zdravá strava.

zdravej-kancl-logo

NEDBROS S.R.O.
NOVOSADY 879/109
VELKÉ MEZIŘÍČÍ 594 01

+ 420 603 261 064
EMAIL: INFO@ZDRAVEJKANCL.CZ

facebook-104
instagram-filled-100

©2018 Zdravejkancl.cz | Všechna práva vyhrazena.